Homepage Inloggen
Werkwijze Meesters Werkplaats
Home
Meestersadvies
info@meestersadvies.nl

Aanvullende contactinformatie
vindt u op de pagina ‘Contact’.

Een Reis op alle lagen....
|
Daar gingen we weer, bepakt en bezakt naar Uganda. Samen met reisgenoten Pieter en Tineke. Voor mij de achtste keer, voor Tineke de derde en voor Pieter de eerste keer de ontmoeting met alles wat Uganda te bieden heeft. Een week later voegde Bastiaan zich ook bij de groep. 

Vier weken zou ik gaan. Vier weken om een stuk van het land te zien wat ik nog nooit eerder had gezien. Simpelweg omdat het noorden van Uganda door stammenstrijd (bij de Karamoja) of door rebellen (Joseph Kony) hiervoor nog niet begaanbaar was. En het was een prachtige tocht door het drogere landschap, met de bergketens in de verte die de grens met Kenya vormen. Ontmoetingen met mensen die door alle strijdgewoel nog maar net in vrijheid hebben leren leven. Op hun 19e naar de eerste klas van de lagere school zijn gegaan om daar te leren lezen en schrijven. Indrukwekkend om te zien hoe zij ook weer omgaan met de nieuwe situatie en zich ook al snel 'bekeren' tot de meer huidige levensvormen. 
Intens was ook de ontmoeting met mijn eigen ervaringen en momenten in mijn reis in 2001 met Ruud, die ik op een aantal plekken weer heb herbeleefd. Dankbaar voor alle liefde die ik weer opnieuw mocht ervaren en ook verdrietig om het overlijden van mijn lief daar. 

Vier weken om samen met Tineke, Pieter en Bastiaan een training te faciliteren voor 9 Ugandese jongeren die een week lang zichzelf de vragen hebben gesteld: wie ben ik, wat heb ik al al aan formele en informele educatie gehad, wat zijn mijn kwaliteiten en talenten, wat is mijn droom en hoe ga ik die droom in kleine stappen dichterbij halen. En ze hebben zelf de antwoorden geformuleerd. Het blijft waanzinnig om te zien wat het effect voor henzelf is, maar ook kreeg ik via verschillende kanalen de berichten dat niet alleen zijzelf, maar ook hun omgeving kan profiteren van alles wat zij geleerd hebben. Steeds meer en vaker ervaren we de olievlekwerking die uitgaat van deze training. En we willen meer.....  We willen een goed netwerk neerzetten van lokale ambassadeurs die het verhaal vertellen van MastersMaking2Moro. En we gaan terug om daar de youthleaders te trainen, zodat zij zelf de training kunnen geven aan de jongeren in hun groep. Hopelijk leidt dat tot duurzamere impulsen voor de jongeren! 
Vier weken om vervolgens met Bastiaan en Pieter naar Mutolere te reizen, het dorp waar ik ben opgegroeid. Groen, nat en koud was het. En oh zo mooi...  Een van de grote vulkanen, de Sabinyo, beklommen van de Virunga-keten. Fysiek uitputtend, emotioneel juist enorm voedend. Wat een natuurpracht, wat een uitzichten, wat een schoonheid! 
Met Pieter heb ik een workshop gegeven voor een afvaardiging van 5 scholen in de omgeving over Student Centered Education. Helemaal in het licht van het nieuwe curriculum dat dit jaar wordt geïmplementeerd in het voortgezet onderwijs. Bevlogen docenten, enthousiaste schoolleiders. Vol overtuiging dat het onderwijs anders moet. En ook natuurlijk de vraag 'hoe dan en hoe doe ik dat dan'....  Het is net Nederland! Met hun vraag om weer terug te komen en verder door te bouwen op deze basis, heb ik daar met hart en ziel 'ja' op gezegd! Vier weken op reis. En dan nog vier dagen over hebben om alle indrukken te verwerken. De foto's te bekijken, boeken te lezen, ideeën verder uit te schrijven. 

Eind april vertrekken we weer voor 3 weken naar Uganda. Voor de talentdevelopmenttraining, de businessdevelopmenttraining en capacity building op de scholen. En weet je?! Je bent van harte uitgenodigd om mee te gaan! 


« Overzichtspagina Werkplaats

« Dat ook nog

Disclaimer   |   Algemene Voorwaarden   |   Copyright © 2008-2010 Meestersadvies   |   Website by LaatR.IT   |   Inloggen