Homepage Inloggen
Werkwijze Meesters Werkplaats
Home
Meestersadvies
info@meestersadvies.nl

Aanvullende contactinformatie
vindt u op de pagina ‘Contact’.

Ken je Dynamiek!
| Marije

Inzicht in je eigen dynamiek en patronen. 

Op deze dag nemen Marije Boot en  Marjan Meddens j e mee in de achtergrond van systemisch werken en het doen van opstellingen.

Het opstellen is een methode om verandering te brengen in een probleem of vastzittend thema van iemand. De methode is opgezet door Bert Hellinger en in de afgelopen decennia verspreid in Europa en daarbuiten. Allemaal worden we in een familie geboren en we behoren tot dit systeem. In de loop van het leven kunnen we tot een nieuw systeem gaan behoren als we iets aangaan met andere mensen of kinderen krijgen. Het kan zijn dat we dit beleven in liefde en vrije verbondenheid; maar ook kan het zwaar voelen of niet verbonden. Meestal is er dan een verstrikking. Bewust en onbewust kan een verstrikking invloed hebben op iemands leven: bijv. een terugkerende somberheid of onrust; het niet kunnen vinden van een eigen plek in partnerschap of werk.

In een opstelling, waarbij door middel van plaatsvervangers iemands systeem letterlijk in de ruimte opgesteld wordt, is de begeleider bezig om voor iedereen de juiste plek te vinden. Deze nieuwe ordening wordt vaak als helend beleefd. Het probleem of de vraag die ingebracht wordt, hoeft niet rechtstreeks met familie te maken te hebben. Enerzijds omdat het verband niet altijd bij voorbaat duidelijk zal zijn; anderzijds omdat het ook mogelijk is om een ander systeem dan de familie op te stellen: soms stellen we abstracte begrippen op, als “de dood “ of “het verlangen”.  

 

Naast een familie als systeem kunnen ook andere systemen worden opgesteld, zoals organisaties of een vriendengroep, sportverening of iets dergelijks. Deze systemen kennen dezelfde wetten als familiesystemen en kunnen ook verwikkelingen hebben.

 

Hoe gaat een familieopstelling

Wij werken in een groep van 5-15 personen, waarvan er één zijn of haar thema en vraag inbrengt. Door middel van een kort gesprek wordt de vraag verhelderd, waarna de vraagsteller uit de groep plaatsvervangers kiest voor belangrijke personen uit diens familie of systeem. Het wonderlijke is dat steeds blijkt dat de representanten toegang krijgen tot de persoon die ze vertegenwoordigen. De begeleider zoekt dan, o.a. door de positie van de plaatsvervangers te veranderen, naar een voor ieder passende plek.  Rituele uitspraken kunnen dit proces ondersteunen. Op een dag kunnen een aantal personen, ongeveer vier, hun vraag inbrengen. Overigens is onze ervaring dat als je als plaatsvervanger in een opstelling staat, je ook veel inzichten over je eigen vraag of systeem ervaart. 

 

Testimonium deelnemer: "Door mee te doen met de dag familieopstellingen heb ik zicht gekregen op mijn plek en verantwoordelijkheden in mijn familie en de geschiedenis van mijn familie. Ik heb gevoeld dat ik vooral voor mezelf moet zorgen, en bij de ander mag laten wat niet van mij is. De dag is open, en bevrijdend op een bepaalde manier. De dag wordt begeleid op een wijze waarbij ik geen enkele sturing en oordeel voelde, waardoor het mijn ervaring werd, terwijl ik wel degelijk onderdeel van de groep was.".

 

Cursusinformatie

Aanmelden kan via http://www.fortmanncentrum.nl/cursussen/levenskunst/378-familieopstellingen

Cursus 16G20V?

Data dit jaar zijn 8 oktober of 19 november (Geef bij uw aanmelding de datum van uw keuze door in het opmerkingenveld)

Tijd van 10.00- 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)

Kosten € 150,-  (inclusief eenvoudige lunch) Studenten en mensen met een minimuminkomen €75,-. Het zakelijke tarief is €175,-.

Deelnemers minimum / maximum 8 -12

Inschrijven mogelijk tot 10 dagen voor aanvang. U ontvangst een bevestiging van uw aanmelding

 


Marjan Meddens is integrafief huisarts in Nijmegen, en Marije Boot is systemisch coach en veranderkundige uit Hedel.

 

Marije Boot

mboot@meestersadvies.nl

www.meestersadvies.nl

 

Marjan Meddens

hetmidden@gmail.com

www.marjanmeddens.nl

« Overzichtspagina Werkplaats

« Dat ook nog

Disclaimer   |   Algemene Voorwaarden   |   Copyright © 2008-2010 Meestersadvies   |   Website by LaatR.IT   |   Inloggen